Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Godfried Hijl neemt na 40 jaar afscheid van HAS Hogeschool

  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Godfried Hijl neemt na 40 jaar afscheid van HAS Hogeschool

Directeur Godfried Hijl (helemaal links op de foto) heeft sinds 1 juni 2021 HAS Hogeschool verlaten, na een 40-jarige carrière bij onze mooie onderwijsinstelling. In dit interview blikt Godfried terug op de afgelopen 40 jaar.

In 1981 stapte Godfried voor het eerst HAS Hogeschool binnen: hij solliciteerde voor de functie van docent. Godfried: “Ik gaf enkele jaren les in vakken management, bedrijfskunde en sociale vaardigheden. Daarnaast werd ik al snel actief in de organisatie: ik was lid van de staf van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en zat in de Docentenraad, een onderdeel van de Hogeschoolraad.”

Marktgerichte activiteiten

“Midden jaren ’80 moest het hbo flink bezuinigen. De overheid maakte het toen mogelijk voor hbo’s om zelf voor hun maatschappelijke dienstverlening een vergoeding te vragen. Bij de HAS zagen we dit als een mooie kans om de goede relatie die we hadden met het werkveld te verdiepen. Dat was het moment dat we ook een meer zakelijke relatie aangingen met bedrijven. In 1989 besloot de HAS deze contractactiviteiten verder te professionaliseren en dat resulteerde in het transferbureau voor opleidingen en onderzoek. Later werd dit HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen en sinds 1 januari 2020 zijn de activiteiten geïntegreerd binnen HAS Hogeschool zelf."

"Ik werd aangesteld om deze afdeling te leiden en verder vorm te geven. Docenten vervulden nu vaker de rol van expert die een bedrijf met een vraagstuk hielp. Andersom gaf het de docent de mogelijkheid deze praktijkcases te gebruiken in het onderwijs. Een wisselwerking waar ook studenten ten volle van profiteerden. Dit concept hebben we de jaren erna door-ontwikkeld en past nog steeds uitstekend bij hoe het hbo zich zou moeten positioneren: met beide benen in de praktijk.”

Flexibel zijn

“Werken met real-life cases betekent ook dat er wel eens iets mis kan gaan. Als hbo moet je dus flexibel zijn en oplossingsgericht. Studenten ook. Dat is niet erg: na hun afstuderen komen zij geheid in de hectiek van de werkelijkheid terecht en bij de HAS kunnen ze daar tijdens hun studie vast kennis mee maken. Het werkveld heeft de HAS hoog in het vaandel staan: wij maken verwachtingen waar. Dat is een verworvenheid die de HAS moet koesteren. Een professionele aanpak is daarbij onontbeerlijk, ook als het activiteiten betreft die aan de rand van het onderwijs zitten.”

Positie in de regio versterken

“In 2015 besloot ik na 26 jaar transferactiviteiten een nieuwe stap te zetten: ik werd directeur Ontwikkeling bij het nieuwe team Zuidwestelijke Delta. HAS Hogeschool wilde haar positie in de Zuidwestelijke Delta versterken omdat er in deze regio grote kansen liggen op het gebied van agro, food en leefomgeving. Na een verkenning met het werkveld en de overheid zijn we gaan inzetten op het uitbouwen van ons netwerk en het opstarten van activiteiten. Het is een project met een lange adem, maar we hebben ons als HAS inmiddels stevig gepositioneerd in de regio en dat begint z’n vruchten af te werpen voor zowel onszelf als het bedrijfsleven."

"Dat ik bij de HAS stop wil niet zeggen dat ik stil ga zitten. Ik wil lange tijd actief blijven en dit ga ik doen vanuit mijn eigen bedrijf GHConnect. Ik wil organisaties begeleiden die gezamenlijk vraagstukken willen oppakken en waarbij belangen goed moeten worden afgewogen. Dit speelt bijvoorbeeld op het vlak van integrale gebiedsontwikkeling. Contact met de HAS houd ik daarbij zeker. Ook na 40 jaar vind ik de HAS nog steeds een prachtige hogeschool. Niet te groot, met veel ruimte voor eigen initiatief en een externe oriëntatie. Ik wens de HAS toe dat de onderwijsinstelling dit vast weet te houden.”

Deel deze pagina