Een kleine greep uit de challenges: een onderzoek naar sociale innovatie in alle lagen van de Brabantse samenleving, een marktonderzoek voor functionele vezels uit sinaasappelschillen en het ontwikkelen van een campagne om gedrag van studenten en docenten positief te beïnvloeden om minder voedsel te verspillen. Maar ook als je iets met data of ICT wilt doen kun je bijdragen. Zo is er ook een challenge voor de optimalisatie van een waste app in de zorgsector. Kortom, voor ieder wat wils.
Matchmaking Een belangrijk onderdeel van deze eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge is matchmaking: we verbinden vraagstukken van bedrijven en instellingen aan studenten die graag werken aan oplossingen voor deze challenges. De afgelopen drie maanden hebben we bij 11 bedrijven en instellingen challenges opgehaald die we op 14 september koppelen aan de deelnemende studenten.
HAS Hogeschool heeft zich ten doel gesteld dat de voedselverspilling binnen haar eigen organisatie uiterlijk in 2030 met 50% verminderd is. 5 studenten deden onderzoek naar waar binnen de HAS de meeste voedselverspilling ontstaat. En dat betekende dat ze letterlijk het vuilnis indoken… Ook kwamen ze met mogelijke oplossingen.