Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Airflow-box op zonne-energie?

Kas met rijen teelt

Temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren kunnen niet zomaar in een kas worden opgehangen, ze moeten worden beschermd tegen o.a. chemische bespuiting en water. Dat geldt ook voor de batterij die de sensor gebruikt. Daarom is in project GROW! de Airflow-box ontwikkeld: een speciale behuizing, die de sensoren en batterij beschermt tegen invloeden van buiten. Omdat de batterijen in sommige gevallen maar 6 tot 9 weken meegaan, wordt nu onderzocht of de Airflow-box op zonnepanelen kan draaien.

Uit onderzoek blijkt dat in de kas gewonnen zonne-energie geen nadelig effect heeft op de groei van de planten en mogelijk de hele kas van stroom kan voorzien. Omdat de huidige batterij van een Airflow-box in sommige gevallen een korte levensduur heeft, wordt onderzocht of het mogelijk is om energie op te wekken uit zonnepanelen die aan de Airflow-boxes zijn bevestigd.

Lichtintensiteit

De gegevens van lichtsensoren die in de kas zijn geïnstalleerd, laten zien dat de gemiddelde lichtintensiteit voldoende vermogen geeft om de batterij op te laden. Om de energiebehoefte vast te stellen, wordt gekeken wat het benodigde dagelijkse vermogen is voor het verzenden van gegevens via het draadloze netwerk.

Stroomverbruiksanalyse

Project GROW!-onderzoekers Rafael Berkvens en Ritesh Kumar Singh van de Universiteit van Antwerpen, hebben een stroomverbruiksanalyse gemaakt voor elk bericht dat door de sensoren via het draadloze netwerk naar de gateway wordt verzonden. De uitkomsten hiervan gebruiken ze voor hun onderzoek naar de mogelijkheid om energie op te wekken uit zonnepanelen.

Het onderzoek is op dit moment nog in volle gang. Zodra de resultaten bekend zijn, zullen we deze in de nieuwsbrief en de website publiceren.

Airflow Box

Deel deze pagina