Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Frans van Leijden Award

Logo Frans van Leijden Award
 1. Frans van Leijden Award

Met gepaste trots reikte HAS Hogeschool op 10 juni 2021 de allereerste Frans van Leijden Award uit aan Youri Timmermans, student Bedrijfskunde en agri-foodbusiness van HAS Hogeschool in Venlo.

Youri heeft een oplossing bedacht om emissies van gewasbeschermingsmiddelen tegen te gaan. Deze techniek wil hij wereldwijd beschikbaar maken. De award werd anderhalf jaar na het overlijden van Frans van Leijden, als eerbetoon aan hem uitgereikt. De bijzondere uitreiking was vanuit de studio in Villa Flora in Venlo te volgen via de livestream van GROW.

Youri Timmermans wint de Frans van Leijden Award 2021!

“Het valt niet mee om het in deze branche voor iedereen goed te doen. Je hebt met zoveel verschillende stakeholders te maken met zoveel verschillende belangen. Als iemand dan het lef heeft om wél dat verschil te maken, dan juichen we dat van harte toe!”, aldus de toelichting van de jury. “Hiermee laat hij zien dat hij – net zoals Frans van Leijden – durft te pionieren, ondernemerschap toont en hard werkt om zijn visie tot werkelijkheid te laten bloeien.”

Genomineerden

Naast Youri Timmermans waren ook Hester Schilt en Ben Flikweert & Miles Bühlmann genomineerd voor de award. Vier studenten, die stuk voor stuk barsten van talent en ondernemerschap en met hun mooie initiatieven alle vier een plek op het podium verdienen. Youri wist echter de meeste publieksstemmen te bemachtigen en ook de vakjury heeft hij overtuigd van een positie als winnaar van de eerste Frans van Leijden Award.

Bekijk de filmpjes van de genomineerden. 

genomineerde

De Frans van Leijden Award

De award is een levend kunstwerk, ontworpen door Esther Hoogendijk. Uitgangspunt voor het ontwerp waren ‘robuustheid, kwetsbaarheid en groei’. Esther heeft dit vormgegeven door zaden van pionierende soorten zoals klaproos en moerasandijvie te verwerken in de award. Onder invloed van water en licht heeft het de potentie om te groeien en bloeien.

Stimuleren van circulaire landbouw

Youri Timmermans is opgegroeid in het familiebedrijf. Bij het uitvoeren van gewasverzorging en bij het reinigen van machines merkte hij dat er veel emissies optreden van gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor heeft Youri een oplossing bedacht. Youri: “We hebben een techniek ontwikkeld waarmee het water wordt gereinigd tot kraanwaterkwaliteit. Het gezuiverde water kan op deze manier worden hergebruikt in de landbouw. Zo stimuleren we circulaire landbouw, beschermen we het milieu en zorgen we voor het gezondste voedsel.”

Onderneming verder uitbouwen

Naast de award ontving Youri een cheque van 1000 euro. Youri: “Ik wil deze techniek niet alleen voor het familiebedrijf inzetten, maar wil dit wereldwijd beschikbaar maken.” Youri is bezig met het opzetten van een website om meer bekendheid te geven aan zijn innovatie en hoopt met dit bedrag zijn website en marketing verder door te kunnen ontwikkelen om zijn onderneming verder uit te bouwen.

Uitreiking tijdens GROW

De uitreiking van de allereerste Frans van Leijden Award vond plaats in de studio van Villa Flora in Venlo als afsluiting van het evenement GROW. Naast de genomineerden waren de juryleden, Yvonne Kerstens, de vrouw van Frans, hun kinderen, Cas en Hannah van Leijden, Dick Pouwels, oud voorzitter College van Bestuur van HAS Hogeschool en Esther Vennekens, hogeschooldocent en medeoprichter HAS Hogeschool in Venlo aanwezig. Binnen de huidige maatregelen omtrent Covid-19 hebben we toch met elkaar stil kunnen staan bij dit bijzondere moment.

Frans van Leijden

FRANS VAN LEIJDEN AWARD

Onder de leiding en aansturing van Frans van Leijden is HAS Hogeschool in Venlo een bruisende vestiging geworden. Om dit voor elkaar te krijgen was het nodig om te pionieren, grenzen te verkennen, out-of-the-box te denken en handelen, soms buiten de lijntjes te kleuren, ondernemerschap te tonen, te volharden en hard te werken om die visie ook te realiseren. Als eerbetoon aan hem hebben we daarom de Frans van Leijden Award in het leven geroepen. Daarmee willen we een student of recent afgestudeerde van HAS Hogeschool, die ook over deze of vergelijkbare eigenschappen beschikt en deze in praktijk brengt een steuntje in de rug geven.

Meer over de Frans van Leijden Award

 • Vooraankondiging: Frans van Leijden Award 2021

  Op 10 januari 2020 overleed zeer onverwacht onze dierbare en zeer gewaardeerde collega Frans van Leijden. Uit dankbaarheid en ter nagedachtenis aan hem is de Frans van Leijden Award in het leven geroepen. De allereerste Frans van Leijden Award wordt op donderdag 10 juni uitgereikt tijdens het evenement GROW.
  Logo Frans van Leijden Award

  Lees meer

 • Dit zijn de genomineerden voor de Frans van Leijden Award 2021!

  Ben Flikweert & Miles Bühlmann, Hester Schilt en Youri Timmermans zijn genomineerd voor de Frans van Leijden Award 2021! Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. Vanaf 10 mei kun je stemmen op jouw favoriet. Op donderdag 10 juni 2021 de allereerste Frans van Leijden Award uitgereikt tijdens het evenement GROW.
  Genomineerden Frans van Leijden Award

  Lees meer

 • Wie wint de Frans van Leijden Award? Stem nu op jouw favoriet!

  Op donderdag 10 juni 2021 – anderhalf jaar na het overlijden van onze dierbare en zeer gewaardeerde collega Frans van Leijden – wordt als eerbetoon aan hem de allereerste Frans van Leijden Award uitgereikt tijdens het evenement GROW. Je kunt nu stemmen op jouw favoriet!
  Genomineerden Frans Van Leijden Award

  Lees meer