1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Sectorcursus Food Incompany traject - Rabobank

Sectorcursus Food Incompany traject - Rabobank

In het kort

Spreek jij met klanten uit de voedselketen? En ben je dan een bevlogen gesprekspartner die impact heeft bij de klant aan tafel? Een dialoog met elkaar, waarbij klant en bank elkaar uitdagen om de lat steeds hoger te leggen? Onderscheidend in de voedselketen en het beste voedingsmiddelenpakket in de wereld. Dat inspireert ons als Rabobank en het maakt ons beter.
Start
Wordt gepland
Duur
3 dagen
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

Rabobank heeft samen met HAS green academy in ’s-Hertogenbosch een incompany sectorcursus Food ontwikkeld. Een platform met hoogwaardige kennis in een omgeving voor discussie. Een korte en krachtige opleiding, specifiek voor medewerkers met klantcontact met relaties uit de voedselketen. De ambitie van de klant staat centraal. De sectorcursus Food is een uniek programma om een scherpe klantfocus te ontwikkelen en een gesprek te voeren met impact. Ik nodig je van harte uit om deel te nemen. - Kirsten Konst, Directeur Bedrijven, Groepsdirectie Rabobank.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

Weet jij wat er speelt in de foodketen? Heb je voldoende kennis om strategische thema’s te bespreken? Op welke manier kom je snel tot de kern? En hoe maak je de vertaalslag naar de bancaire omgeving? In de huidige dynamiek is het belangrijk om te blijven investeren in kennis, netwerk en competenties. Tijd creëren om jezelf te ontwikkelen en te trainen voor een 9+ klantbeleving.

Onderwerpen van deze driedaagse cursus zijn:

  • Schets van het foodlandschap
  • Economisch perspectief en risicomanagement
  • Productveiligheid, -kwaliteit en duurzaamheid
  • Trends en ontwikkelingen
  • Conceptontwikkeling in Food
  • De macht in de keten
  • Supply chain management en duurzaamheid

In het programma is ruime aandacht voor specifieke leervragen van de cursisten. Dit gebeurt door voorafgaand aan de cursus aan de cursisten te vragen een intakeformulier in te vullen. De antwoorden die cursisten geven, gebruiken we om de cursus nog beter op de verwachtingen van de cursisten toe te spitsen.

Na de opleiding ben je een stevige en daadkrachtige sparringpartner voor de foodrelaties.

Programma

Dag 1:

De cursus start met de behandeling van de verwachtingen van de cursisten. Zo behandelen we waar cursisten tegenaan lopen in hun werk met betrekking tot financiële klanten in de foodsector.

Het volgende onderdeel van dag 1 is inzicht verkrijgen in het totale foodlandschap. We geven een algemene schets over de foodmarkt op zowel op mondiaal als nationaal niveau. Aan bod komen de kengetallen van het Nederlandse foodlandschap, branches, sectoren en belangrijke ontwikkelingen.

De foodsector is voortdurend in beweging en trends volgen elkaar snel op. Een foodcursus zou geen foodcursus zijn zonder het bespreken van trends en ontwikkelingen in deze sector. Deze ochtend  horen de cursisten meer over trends en ontwikkelingen. Wat is een trend, wat kun je ermee. Welke algemene trends zijn er en hoe vertaal je deze naar de foodsector?

’s-Middags gaan de cursisten de diepte in met de bespreking van de ketens in de foodsector. Centraal hierbij staat de behandeling van de Zuivelketen, maar ook andere ketens komen aan bod We bespreken de dagelijkse en strategische problematiek waar ondernemers in de foodketen mee te maken hebben en waar de hulp van een extern financieel deskundige gewenst kan zijn of zelfs noodzakelijk is. Aandacht hebben vragen als: “Wat is mijn markt, waar bevind ik mij in de keten, wie is mijn eindklant, wie is de finale consument?”.

De dag sluiten we af met de bespreking van een groepsopdracht over foodketens. Het doel van deze opdracht is het geleerde direct toepassen. In deze opdracht kijken de cursisten kritisch naar een bepaalde keten en beantwoorden vragen als: “Welke machtsverhoudingen zie je, hoe ziet het krachtenveld eruit?”

 

Dag 2:

Op dag 2 starten we de dag met een presentatie van de Banking for Food visie van de Rabobank door 1 van de foodspecialisten van Rabobank Nederland.. Met Banking for Food wil Rabobank een prominente rol in het maatschappelijk debat spelen rond het brede voedselvraagstuk en daarmee producenten en consumenten, boeren en burgers met elkaar verbinden. Er komen allerlei thema’s en uitdagingen langs waar we vanuit de Rabobank van grote waarde kunnen zijn.

Eind van de ochtend en begin middag besteden we ruim aandacht aan duurzaamheidsaspecten en de daarbij horende risico’s en kansen in de Supply Chain. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de circulaire economie, food sourcing en CO2 footprint.

‘s Middags gaan we aan de slag met de eigen casuïstiek die iedere deelnemer heeft ingebracht. In kleine groepen analyseren we elke casus en toetsen we deze aan  de visie op Food, die de Rabobank hanteert bij advisering aan en financiering van foodrelaties. Welke strategische vragen komen er bij jou op bij deze casus? En welke specifieke suggesties heb je met betrekking tot de financiering?

 

Dag 3:

Productveiligheid/houdbaarheid en productkwaliteit zijn heel belangrijk in de foodsector en kunnen niet ontbreken in deze cursus. Daarom starten we dag 3 met foodproductie-aspecten en de daarbij behorende productierisico’s. Een expert op gebied van foodprocessen- en kwaliteit van de HAS bundelt de krachten met een expert van Rabobank Verzekeren.

In het 2e deel van de ochtend wordt aandacht besteed aan conceptontwikkeling in food. Alleen een goed product is tegenwoordig niet meer genoeg, om een nieuw product op de markt te brengen moet je innovatief en creatief zijn. We gaan met elkaar na waaraan een goed foodconcept moet voldoen.

Omdat je niet alleen over Food moet praten, maar Food ook echt moet beleven gaan we in de middag inspiratie opdoen bij een aantal foodconcepten in Den Bosch,  tijden de FIT (Food Inspiration Tour)!

Voor wie

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor medewerkers bedrijven van lokale Rabobanken met food als aandachtsgebied en betrokken bij het bedieningsconcept van klanten in de voedselketen. Onder andere voor relatiemanagers, (intern) accountmanagers, financieringsspecialisten en risicomanagers.

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

Let op: Deze cursus zit vol.

Er volgen zo snel mogelijk nieuwe data.

 

De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van 09.00 tot 17.00 uur. 

De nieuwe cursus start op 13 mei 2024, cursusdata zijn:

  • 13 mei 2024
  • 3 juni 2024
  • 21 juni 2024
Toelatingseisen

Aan deze cursus zijn geen opleidingseisen verbonden. We gaan er vanuit dat je in je werk op hbo-niveau opereert.

Prijsspecificatie

Vragen? Neem contact met ons op!

Showcases

  • Incompany sectorcursus food voor de Rabobank

    Incompany sectorcursus food voor de Rabobank

    Food is van de een topsectoren in Nederland. De levensmiddelenindustrie is de grote (s)maakindustrie, maar ook de toeleveranciers, groothandel en retail zijn onderdeel van de dynamiek. Om als (financiële) dienstverlener van waarde te zijn voor klanten in de foodsector, is het van groot belang dat je snapt wat er in de sector gebeurt. De sectorcursus food geeft o.a. inzicht in de business, de keten, de uitdagingen, en de trends en ontwikkelingen.

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met

  • Logo Rabobank

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken