1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen

Cursus Product- ontwikkeling van voedingsmiddelen

In het kort

Productontwikkeling en daarmee innovatie is belangrijk voor de groei en continuïteit van voedingsmiddelenbedrijven. Daarom wordt in bedrijven veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Maar hoe kom je efficiënt tot succesvolle nieuwe producten? Dat leer je tijdens de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen.
Start
17 september 2024
Duur
4 maanden
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
Kostendetails

Over de cursus

Hoe kom je tot een nieuw product volgens de fasen van het innovatieproces? Dat leer je tijdens de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen. Je voert een marktanalyse uit, analyseert het resultaat en stelt nieuwe innovatiemogelijkheden vast. Daarnaast genereer je vanuit de innovatiemogelijkheden ideeën en vertaal je deze naar technologische en commercieel haalbare concepten (toepassen, analyseren, evalueren, creëren). Tot slot ontwerp je een briefing en creëer je hieruit een product waarbij de technologische productontwikkeling (incl. opschaling) bepaalt, plant, uitvoert en rapporteert. Hierbij onderbouw je de gemaakte keuzes van ingrediënten en procesvoering en houdt daarbij rekening met productkwaliteit (houdbaarheid, sensoriek, voedingswaarde), wetgeving, kostprijs en interne bedrijfsmogelijkheden (toepassen, analyseren, evalueren, creëren).

Wat kun je na de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen?

Na het volgen van de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen:

  • Kun jij de opgedane kennis en vaardigheden omtrent productontwikkeling vertalen naar en
    toepassen in eigen situatie.
  • Heb jij je expertise op het gebied van productontwikkeling versterkt en verbreed, waardoor met meer succes en efficiënter geïnnoveerd kan worden.
  • Heb jij je netwerk vergroot, zowel met experts van de HAS als met anderen uit het werkveld.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

In deze cursus wordt de theorie en praktijk van productontwikkeling gecombineerd en leer je hoe je tot een nieuw product komt volgens de fasen van innovatie. Naast de lessen theorie ga je aan de hand van een aangereikte opdracht gebaseerd op actuele thema’s zoals gezondheid en duurzaamheid in een projectgroep een nieuw product ontwikkelen. Om dit te realiseren zijn drie van de twaalf bijeenkomsten gereserveerd voor de receptuurontwikkeling binnen de praktijkfaciliteiten van de HAS green academy. Gedurende de cursus zullen verschillende onderwerpen gerelateerd aan productontwikkeling worden uitgediept en kan de opgedane kennis direct worden toegepast in de opdracht.

Meer weten over de inhoud van het programma? Download dan hier de brochure.

Voor wie

Deze cursus is er voor de productontwikkelaar die zich wil bijscholen én voor iedereen die zich wil omscholen tot productontwikkelaar. Door het volgen van deze cursus krijg je meer kennis en begrip over de werking van ingrediënten zodat je doordachte keuzes kunt maken tijdens de ontwikkeling van voedingsmiddelen.

Begeleiding

De cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen wordt verzorgd door:

  • Alphons van Erp - docent Food Innovation
  • Ingrid Ganzeboom - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Lianne Jansen - docent Food Innovation

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten. De bijeenkomsten starten om 17.30 uur en eindigen om 20.45 uur. 

Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4 uur per week aan zelfstudie.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus af met een presentatie, inclusief het ontwikkelde product en een projectdossier. Als je deze met een voldoende hebt afgesloten en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat van HAS green academy.

Toelatingseisen

Voor deze cursus heb je tenminste nodig:

  • Havo 5 of mbo-niveau 4 met eventueel ervaring in de voedingsmiddelensector.
    Bij voorkeur een afgeronde cursus Levensmiddelenchemie en/of een afgeronde cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen.

Twijfel je over het niveau van je voorkennis, neem dan contact met Anneloes Keijsper; A.Keijsper@has.nl / 0888903646.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
17 september 2024
Investering
€ 2.766,40
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.695,00
Cateringarrangement
€ 71,40
Totaalprijs
€ 2.766,40
excl. BTW
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering. 

Vragen? Neem contact met ons op!

In het nieuws

  • Vernieuwde cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen

    Vernieuwde cursus Product- ontwikkeling van voedings- middelen

    pubDate
    27-06-2023

    In de steeds veranderende voedingsmiddelenindustrie is innovatie een cruciale factor voor groei en succes. Daarom wordt binnen bedrijven veel aandacht aan de ontwikkeling van nieuwe producten besteed. Om efficiënt en met succes nieuwe producten te ontwikkelen, is het belangrijk om het innovatieproces te begrijpen en toe te passen. In de vernieuwde cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen leer je hoe je stap voor stap het innovatieproces doorloopt om tot een succesvol nieuw product te komen.

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur