1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen

Cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen

In het kort

Tijdens de cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen leer je verbanden leggen tussen ingrediënten en de producteigenschappen van voedingsmiddelen. Deze cursus geeft een brede basiskennis over ingrediënten waar je als cursist in je eigen praktijk verder op kunt bouwen.
Start
25 februari 2025
Duur
3 maanden
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

De functionaliteit van ingrediënten zoals eiwitten, vetten, geleer- en verdikkingsmiddelen, suikers, zoetstoffen emulgatoren en aroma’s worden zowel vanuit de theorie als de praktijk behandeld.

Wat kun je na de cursus?

Na het volgen van de cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen kun jij in een voedingsmiddel onderbouwen en beredeneren wat de functies van de ingrediënten zijn en hoe deze ingrediënten de producteigenschappen beïnvloeden.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Algemene introductie van functies van ingrediënten in voedingsmiddelen en hoe deze de producteigenschappen kunnen beïnvloeden
  • Suikers en zoetstoffen
  • Geleer- en verdikkingsmiddelen
  • Eiwitten als ingrediënt
  • Vetten als ingrediënt
  • Emulgatoren
  • Workshop Flavours & Sensoriek
Voor wie

Deze cursus is er voor de productontwikkelaar die zich wil bijscholen én voor iedereen die zich wil omscholen tot productontwikkelaar. Door het volgen van deze cursus krijg je meer kennis en begrip over de werking van ingrediënten zodat je doordachte keuzes kunt maken tijdens de ontwikkeling van voedingsmiddelen.

Begeleiding

De cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen wordt verzorgd door:

  • Andrea Timmermans - docent Food Technology
  • Ingrid Ganzeboom - docent Food Technology
  • Lianne Jansen - docent Food Innovation
Je leert in deze cursus goed doordachte keuzes maken op het gebied van ingrediënten, zodat je succesvoller producten kunt ontwikkelen en verbeteren. Deze brede kennisbasis zorgt ervoor dat je zelf de kennis in huis hebt om nieuwe recepturen te ontwikkelen en te verbeteren en een goede gesprekspartner bent voor onder andere ingrediënten leveranciers.
Lianne Jansen
docent Food Innovation

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen start op dinsdag 25 februari 2025.

Deze cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten van 17.30 uur tot 21.00 uur.

  • 9 avonden theorie/praktijk
  • 1 avond workshop door een aromaleverancier
  • 1 reserveweek / oefenen / vragen
  • 1 avond voor afsluitende bijeenkomst (incl. toetsing)
Studiebelasting

De cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten van 3,5 uur. Daarnaast vraagt de cursus om circa 4 uur zelfstudie per bijeenkomst.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus af met een opdracht. Je kunt een voldaan of niet voldaan halen. Als je de opdracht met een voldaan hebt afgesloten en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat van HAS green academy.

Toelatingseisen

Voor deze cursus heb je tenminste nodig:

  • Havo 5 of mbo-niveau 4 met eventueel ervaring in de voedingsmiddelensector

Twijfel je over het niveau van je voorkennis, neem dan contact met ons op.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
25 februari 2025
Investering
€ 2.766,40
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.695,00
Cateringarrangement
€ 71,40
Totaalprijs
€ 2.766,40
excl. BTW
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.

Vragen? Neem contact met ons op!

Nieuws

  • Vernieuwde cursus: Ingrediënten in voedingsmiddelen

    pubDate
    06-02-2023

    Bij deze vernieuwde cursus van HAS green academy draait het om ingrediënten. Wat is de functionaliteit van bepaalde ingrediënten? Wat voor producteigenschappen geven die ingrediënten aan een voedingsmiddel? En waarom kan de functionaliteit van een ingrediënt per voedingsmiddel verschillen?

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie